Hoppa till huvudinnehållet

För samtliga medlemmar

Nedan hittar du tips & råd. Vi uppmanar alla medlemmar att läsa igenom våra stadgar samt ordningsregler så att ni med vetskap förstår hur vi tar hand om föreningen på bästa sätt.

Allmäna tips och råd

LÅSOLJA

Är låset trögt och krångla? Smörj in låset med låsolja eller låsspray. Det finns att köpa på närmsta bensinmack eller butiker såsom Clas Ohlson

VENTIL - RENGÖRING

Rengör frånluftsventilen åtminstone två gånger per år.

SE FILM

IDENTITETSSTÖLD

Ta inga risker. Undvik identitetsstölder genom att riva sönder dokument och brev som innehåller personuppgifter.

GRANNSAMVERKAN

Vid pågående brott – ring 112! Om du har misstankar eller tips, ring Polisen på 114 14. Du har även möjlighet att lämna anonyma tips.

För frågor till Räddningstjänsten Botkyrka – ring 08-721 25 26.

 

Skydda dig från brand

En fungerade brandvarnare räddar liv. Kontrollera denna en gång i månaden.

Brandsläckare, brandfilt – Kan stoppa mindre bränder och förhindra spridning.

Lämna aldrig levande ljus utan uppsikt, utan släck alltid dessa när ni går.

Var uppmärksam när ni slår in portkoden. Syftet med portkod är att hindra obehörig åtkomst. Se till att ingen ser ser när du slår in portkoden. Vidare bör du heller inte släppa in okända personer in i trapphusen och håll gärna ett extra öga på människor som rör sig bland våra gemensamma utrymmen.

FÖRHINDRA BOSTADSINBROTT

Många inbrott förekommer just när den inneboende är på semester. Därför kan det vara en bra idé att meddela dina närmsta grannar att du kommer att vara bortrest så att de kan hålla ett extra öga. Andra rekommendationer är att sätta fönsterlås ifall du bor på markplan och montera brytskydd på ytterdörrar för att förhindra inbrottsförsök. Om ni har altan bör ni överväga att ha ett löstagbart handtag med låscylinder. Ljusstark belysning med rörelsesensor kan också skrämma tjuven under de mörkare tiderna av året. I många fall kan en inbrottstjuv avskräckas av ett hej, så hälsa gärna och fråga om det är något ni kan hjälpa de med.

AVLOPP

Ett avloppsstopp är mycket kritiskt. Förebygg stopp genom att droppa i lite diskmedel, så som Yes, i kombination med varmt vatten i dina avlopp då och då. Du kan också förebygga stopp genom att kontinuerligt rensa golvbrunnen från hår och annat som kan tänka sig orsaka stopp.

ELSÄKERHET

Elen är inte att leka med. Därför rekommenderar vi dig att du med jämna mellanrum kontrollerar så att alla tänkbara elsladdar är intakta. Trasig elektronik ska slängas i vårt soprum. Läs gärna mer om hur du kan förebygga brand och olyckor på Elsäkerhetsverkets hemsida.