Hoppa till huvudinnehållet

Uthyrning

Om du ska hyra ut din bostad

Uthyrning i andra hand kräver styrelsens godkännande. Ansökan om godkännande ska vara skriftlig och innehålla skälet för begäran, tidsperiod och vem som ska hyra lägenheten. Styrelsen kan godkänna uthyrning i andra hand för maximalt 1 år. Om byte av andrahandshyresgäst sker skall styrelsen informeras.

Glöm inte att lämna in ny ansökan om du behöver hyra ut längre än ett år. Var noga med att meddela styrelsen eventuell adressändring under uthyrningsperioden så att vi kan kontakta dig vid behov.

Juridisk person / Uthyrningsförmedlingar

Det är inte tillåtet att hyra ut till juridisk person eller tillfälligt hyra ut sin lägenhet via uthyrningsförmedlingar, såsom Airbnb eller likvärdigt. Observera att lägenhetsägaren är den som är ansvarig för lägenheten.

Bra att veta

Att hyra ut i anda hand innebär att hyresgästen upplåter sin lägenhet till någon annan som ska använda lägenheten självständigt.

Man måste ha hyresvärdens samtycke för att få hyra ut sin lägenhet i andra hand. Detta gäller också om man lånar ut lägenheten utan att ta någon hyra. Den som utan lov upplåter sin hyreslägenhet riskerar att förlora den.

Den som ska upplåta bara en del av sin lägenhet, till exempel ett rum till en inneboende, behöver inte fråga hyresvärden om lov. Detta gäller så länge den inneboende inte ska använda lägenheten självständigt.

Förstahandshyresgästen ansvarar för att hyran betalas och för att andrahandshyresgästen sköter sig. Förstahandshyresgästen kan alltså bli uppsagd om andrahandshyresgästen till exempel stör grannarna. Läs mer på hyresnämndens hemsida här.